söndag 24 februari 2013

BO I LONDON

Var 20:e svensk är bosatt utomlands och den populäraste staden är faktiskt London med cirka 40 000 svenskar. Detta är förståeligt då London har allt att erbjuda när det kommer till mat, shopping, uteliv, studier med mera. 

Det är ingen liten förändring att flytta till Europas näst största stad, inte minst när det gäller bostadskostnaderna. 
Det är inte billigt att bo i London, speciellt inte om du vill bo i ett bra område i den centrala delen. Ju längre från stadens centrum du kommer desto billigare blir nämligen bostadspriserna. Om du nu vill bo centralt (som de flesta vill) så måste du tjäna en del pengar därför kan det vara bra att söka jobb det första du gör när du flyttat till London. Nämnvärt är även att det är billigare att bo i södra London än norra eftersom det finns färre tunnelbanestationer där. 

Ett mycket populärt samt prisvärt alternativ är att dela lägenhet med så kallade "lägenhetskompisar", då delar ni på de vanliga kostnaderna för el, vatten, gas och kommunalskatt. Om du till exempel väljer att dela boende med bara studenter så kan man ansöka om dispens för kommunalskatten, det vill säga att du helt slipper betala den.  

Var beredd på att ett boende i London kan ha sämre standard samt mindre yta än ett i Sverige fast de har samma pris. På grund av detta är det väldigt viktigt att du själv åker och tittar på stället innan du skriver på något kontrakt eller betalar något så du inte blir lurad. Vi skulle rekommendera att bo på hostel eller hos en vän den första tiden du är i London eftersom det kan vara bra att vara på plats när boendejakten börjar. På så vis har du möjlighet att ta dig runt och titta på olika alternativ samt träffa "the landlords" i verkligheten. 

Det positiva med bostadsmarknaden i London är att det är lätt att hitta boende till skillnad från till exempel Sverige där man kan få stå i bostadskö i flera år.

När du väl hittat det perfekta boendet är det dags att skriva på ett kontrakt, betala deposition samt den första månadshyran. Betala aldrig depositionen eller månadshyran via nätet utan gör det när du har nycklarna i handen, har sett boendet samt träffat hyresvärden!

Vill du på egen hand leta efter boende i London och kanske till och med bo själv, rekommenderar vi dig att kolla in olika mäklare samt hyresvärdar, jämföra priser, standard samt recensioner. Följande länkar kan vara en bra början: http://www.zoopla.co.uk/http://www.foxtons.co.uk/http://www.gumtree.com/http://www.upad.co.uk/homepage/b?utm_expid=36959326-3http://www.starflats.co.uk/http://www.rightmove.co.uk/ och http://www.net-lettings.co.uk/.

Funderar du däremot på att dela lägenhet eller rum med andra människor är http://www.spareroom.co.uk/ en seriös och bra sida att börja leta på!

Lycka till!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar