måndag 25 februari 2013

DET ARTIGA ENGLAND

"Sorry", "pardon me" och "excuse me" måste vara bland de mest förekommande fraserna i det engelska språket. Det hör till normerna att man är formell och artig. Artig är nästan en underdrift faktiskt. Stöter någon in i dig på tunnelbanan till exempel kan du vänta dig en rad ursäkter tillbaks. Det behöver inte ens vara personen i frågas fel, det kan till och med ha varit du som stötte till denne. Det anses oförskämt att inte ursäkta sig.

I nästan alla butiker, restauranger och cafén blir du i regel bemött med största vänlighet och hjälpsamhet. Ibland kan det nästan kännas lite överdrivet för en reserverad svensk. Det kanske inte alltid är genuint intresse, utan ibland bara ett "skal", men håll med om att det är mycket trevligare med en övertrevlig person än en oartig person?

Man lär sig redan i tidig ålder att man ska vara artig och arbetsmoralen är hög i England. Anställda väntas göra sitt absolut yttersta och hierarkin i arbetslivet gör sig tydlig. Arbetsgivaren har höga krav på den anställde. Detta tror vi absolut ger upphov till att man ska vara så trevlig och tillmötesgående som möjligt.

Så kom ihåg att vara lite extra artig nästa gång du besöker London!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar